ERP tanácsadás Blog

Mi a különbség a felhőalapú ERP és az SaaS (szoftver mint szolgáltatás) modellek között?

Felhő ERP rendszerek alatt nem helyi tárhelyen tárolt hagyományos ERP megoldásokat értünk, amelyek rugalmasan alakíthatók. A rendszer biztosítja, hogy az adatok valós időben bárhonnan hozzáférhetőek legyenek, bonyolult és költséges távoli hozzáférést biztosító szoftverek használata nélkül.

Ezzel szemben az SaaS (szoftver mint szolgáltatás) modell általában szűkebb szolgáltatásokat biztosít. Általában olyan szervezetek számára érdemes leginkább ezt a konstrukciót választani, amelyek kevésbé összetettek, kisebb méretűek vagy nincsenek jelen a nemzetközi színtéren. Az ERP rendszerek szolgáltatói saját infrastrukturális hátterükön biztosítanak tárhelyet az SaaS modellek számára, és nem a vásárló szervezet helyi eszközeire telepítik a rendszereket.

SaaS modell esetén, a vásárló helyett teljes mértékben a forgalmazó kezeli az alkalmazást, míg felhőalapú ERP rendszer esetén a felhasználó a saját alkalmazását és adatait a saját maga által kezelt szerveren tárolhatja. Mindkét konstrukcióval azonnali megoldás kapható, hiszen már néhány perc alatt felállítható és üzemeltethető a rendszer.

  • Megosztás: