A nap ERP kérdése

Mi a különbség a felhő alapú és a SaaS (software-as-a-service) ERP model között?

ERP rendszerek a felhőben

Többféle felhő alapú szolgáltatást különböztethetünk meg, a közös bennük az, hogy a szolgáltatásokat nem egy dedikált hardvereszközön üzemeltetik, hanem a szolgáltató eszközein elosztva, a szolgáltatás üzemeltetési részleteit a felhasználótól elrejtve.

A felhő alapú szolgáltatás előnyei:

  • Az ERP rendszer fejlesztéséről, frissítéséről, valamint a szükséges infrastruktúra üzemeltetéséről egyaránt a szolgáltató gondoskodik
  • Havidíjas rendszerben érhetők el
  • A költségek jól tervezhetők és ellenőrzés alatt tarthatók
  • A felhasználónak nem kell informatikai beruházást végrehajtania, csupán az ERP szolgáltató szerverének távoli elérését kell megoldania interneten keresztül

Software as a service (SaaS)

A felhőalapú szolgáltatások legegyszerűbb fajtája. SaaS alatt olyan független szolgáltató által fejlesztett és hosztolt szoftvereket értünk, melyeket a végfelhasználó az Interneten keresztül ér el és előre meghatározott licencdíj fejében vehet igénybe. Szemben a hagyományos szoftverekkel, a SaaS megoldásokat a végfelhasználó nem telepíti fel a saját számítógépeire vagy szervereire, azok a szolgáltató tulajdonában maradnak és a saját adatközpontjában, a saját gépein futnak.

Egy olyan szoftverszolgáltatási módszer, amelynél a szoftver és a kapcsolódó adatok központilag vannak tárolva az ERP bevezető cég szerverén, ugyanakkor a felhasználói hozzáférések egy vékony kliensen keresztül zajlanak, amely leggyakrabban valamilyen web-böngésző alkalmazás.

Becslések szerint az Saas a legelterjedtebb ügyviteli rendszer szolgáltatási metódussá fog válni a következő évtizedben.

  • Megosztás: